StartsidanDiarré

Diarré och lös avföring kan bero på en tillfällig störning i bakteriefloran och det kan behövas tillskott i form av probiotika, prebiotika och andra ämnen som tillför tarmen den hjälp som behövs för att komma i balans igen.
Hästen är en grovtarmsjäsare och är känslig för bakteriell feljäsning i grovtarmen som tex socker, bakterier mm kan orsaka.
Giftiga ämnen kan bildas och återresorption av vatten från grovtarmen kan störas. Även andra faktorer kan störa återresorptionen av vatten och ge lös avföring / diarré.
Tarmslemhinnan kan även den bli irriterad och då kan kanske ett tarmreglerande medel som innehåller lera mildra symptomen.

Läs mer om produkterna i vår resumé här nedan; Det finns en rad produkter på marknaden. Här på kliniken i vår butik kan du köpa Ensilage Balans - NAF, Gut Balancer - Protexin, Quick Fix - Protexin, ProEquo - Ceva, Harmoni Pro - Trikem och Yea-Sacc - Svenska Foder.

Gut Balancer
Innehåller probiotika, prebiotika och jäst.Den granulerade formulan innehåller nyttiga mikroorganismer som påträffas i tarmen hos friska hästar och specifik näring till dessa så att mikrobakterierna direkt då de kommer till hästens tarm kan börja föröka sig och växa till och konkurrera ut de skadliga bakterier som orsakar den tarmstörning och diarré som hästen behöver behandlas för.

Produkten är utformad för tillfälliga tarmstörningar såväl som tillskott till den dagliga utfodringen för att bibehålla en normal tarmfunktion.
Doseringen är 20g per dag till hästar med mag/tarmstörning och 10g per dag som underhållsbehandling.

Quick Fix
Probiotika och prebiotika. Pastatuben innehåller nyttiga mikroorganismer som påträffas i tarmen hos friska hästar och specifik näring till dessa så att mikrobakterierna direkt då de kommer till hästens tarm kan börja föröka sig och växa till och konkurrera ut de skadliga bakterier som orsakar den tarmstörning och diarré som hästen behöver behandlas för.

Quick fix är tillverkad för att användas till hästar som behöver en snabb etablering av en hälsosam tarmflora.
Dosera 5 ml per dag i 6 dgr under det akuta stadiet.

Ensilage Balans, Haylage Balancer.
Hösilage balans är ett unikt fodertillskott för hästar med mag/tarm störningar. Ges dagligen för att balansera hästens ensilagebaserade diet och optimera mag/tarm-funktionen.
Ensilage Balans innehåller en unik kombination av pro- och prebiotika, aminosyror, bentonitlera och specifika mineraler för att hjälpa till i underhållet av en frisk magtarmfunktion.

Ensilage Balans tillhandahålls i pulver form.
Hästar > 600 kg: 80 gr/dag (4 dosmått)
Hästar: 400 - 600 kg: 60 gr/dag (3 dosmått)
Ponnyer ca 20 gr/dag (2 dosmått)

Acid Ease
Acid Ease mot magsår är ett välsmakande koncentrat anpassad för att lugna överdriven syra i hästens matsystem.
En unik kombination av antacider, fiber, kaolin, aminosyror och Protexin pro-biotika och pre-biotika.
Kan även användas på avvanda föl.
Sammansättningen i Acid - Ease med pectin och L-threonin vilka tillsammans buffrar överflödig syra i magsäcken. Detta i kombination med fibrerna pectin och psyllium (loppfrö) samverkar till en jämnare aptit och matsmältning.

ProEquo® Sticks
Ett fodertillskott innehållande bakterien Lactobacillus plantarum JI:1 (DSM 11520). Bakterien är isolerad från en frisk hästtarm och finns naturligt i denna miljö. Bakterien är patenterad p.g.a. sina unika och positiva egenskaper i en hästtarm. ProEquo® Sticks är en pulverprodukt med ett års hållbarhet, när den förvaras torrt och svalt, och är lätt att hantera i stallet eller vid transporter. Kan beskrivas som ProViva till hästar.

Yea-Sacc
En mängd studier visar att Yea-sacc ökar smältbarheten och därmed foderutnyttjandet. Det gör produkten lämplig för hästar som har svårt att hålla vikten samt äldre hästar med försämrat foderutnyttjande. Produkten rekommenderas också till hästar med benägenhet för kolik och andra tarmproblem samt vid stress som exempelvis transport och vid byte av grovfoderparti. Fodra ca 50 – 100 g om dagen.

Saccharomyces cerevisiae 1026 är en jästkultur som har visat sig förbättra hästars förmåga att bryta ner fibrer (Glade & Sist 1987) och att öka den microba fermenteringen i mag-tarmsystemet.
Dosering
10 - 20g (som minimidos enl tillverkaren)
1 kg burk räcker då 100 dagar
Vid magstörning eller stress så rekommenderas 50-100g

Harmoni Pro
Bakterierna i Harmoni Pro skyddas på vägen genom magsäcken av en unik kapsling som löses upp i tarmen. Större mängd bakterier når tarmen oskadda och aktiveras samtidigt vilket ger Harmoni Pro dess snabba effekt. Den probiotiska fibern bryts ner av bakterierna och fungerar både som dess näringskälla och har gynnsam effekt i tarmfloran.
Kan även användas till föl som drabbas av diarré.

Tarmstörningar hos häst kan även bero på andra orsaker. Rådgör alltid med veterinär då du behöver hjälp antingen via rådfrågning eller undersökning av din hästs tarmstörningar.

« Tillbaka