StartsidanÖgon

Ögonskador
Skador på ögat, ögonlocket eller slemhinnorna på insidan av ögonlocken är viktigt att ta på allvar och undersöka noggrant. Inflammationer inuti ögat eller skador på hornhinnan kan ge obotliga ärr. Gå inte i fällan att tro att det ”bara” behövs ögonsalva utskrivet då hästens öga rinner och när hästen håller ögonlocket slutet och med ett ögonlock som ibland också är svullet. Att enbart bedöma SMS bilder av hästögon räcker inte för att ställa en korrekt diagnos.

Vid ögonundersökningen av din häst är detta viktigt:
-Undersökningen av ögat skall ske i ett rum med kraftigt dämpad belysning så att hästen själv öppnar det smärtande ögat.

-Inspektera hästen framifrån. Finns tecken på asymmetri vid jämförelse med det friska ögat. Pekar ögonfransarna neråt på det skadade ögat? Är ögat mindre eller större?

-Intraokulär tryckmätning är viktigt för att konstatera om vi har ett sänkt tryck i ögat. Sänkt tryck kan betyda att hästen har en inflammation inuti ögat.

-Färgning av hornhinnan är viktigt för att konstatera om det finns en hornhinneskada eller inte.

-Undersökning med oftalmoskop (speciell ögonlampa) ger möjlighet att undersöka ögats olika delar från hornhinnan, linsen och ända in till näthinnan.

Efter ögonundersökningen sätts sedan lämplig medicinering in. Återbesök med bara dagar emellan är ofta viktigt för att se att ögat läker på rätt sätt. Tveka inte om din häst fått en skada på ögat. Det kan vara timmar som gör att ett öga går att rädda från att ögat får kroniska ärr. Rådgör alltid med en veterinär om vad du skall göra.

« Tillbaka