StartsidanVetcheck - Rörelseanalys

-Upplever du problem med din häst?
-Fungerar inte din häst i ridningen som du vill eller beter den sig annorlunda i stallet eller hagen?
-Stannar den på hinder, har tappat spänst och framåtbjudning, hugger i bettet, är stelare i en sida, eller har ett annorlunda rörelsemönster ?
-Hos oss undersöker vi rörelsestörningar och avvikande beteende som du upplever i samband med träning av din häst.


I vetcheck- rörelseanalys ingår en omfattande undersökning av din häst. Undersökningen startar på ridbanan eller i ridhuset där vi iakttar och även gör en videoupptagning som analyseras med AI. Hästen rids och eller longeras. Ridningen ger mer information om vad som verkligen är din frågeställning. Hos oss kan du rida på utebana eller i ridhus och du kan visa och få berätta vad som känns annorlunda.

Efter rörelseanalys på ridbana/ridhus undersöker vi hästen inne på kliniken.
Vi lyssnar på hjärta och lungor, palperar igenom ben och muskulatur och hästen travar på inomhus löpargången där veterinärens observationer kan jämföras med den digitala AI analysen. Vid böjprov av hästens leder bedöms smärtrespons och rörlighet. Efter böjprovet noteras eventuell hälta när hästen travar iväg. För att få reda på vad som utlöser hästens hälta kommer anestesier av leder och eller nervblockader läggas för att säkerställa var smärtan kommer ifrån. Efter anestesi kontrolleras om hästen blivit ohalt. För bedömning och prognos av hästens inflammation/hältutlösande punkter använder vi ofta röntgen och eller ultraljud för att på bästa sätt kunna erbjuda lämplig behandling. Behandlingen kan vara ledbehandling eller allmänbehandling med inflammationshämmande mediciner eller PRP som framställs från hästens eget blod. Även stötvåg och TENS kan användas och i vissa fall kan hästen behöva remitteras för operation.

Vetcheck har ett fast pris och övriga åtgärder som bedövningar, röntgen, ultraljud, ledbehandlingar eller andra behandlingar tillkommer enligt taxa.


Vi som driver kliniken har egna tävlingshästar och vet hur viktigt det är att hästen hela tiden kan prestera på topp. Det måste sättas av gott om tid för att göra en professionell och noggrann undersökning. En erfaren veterinär behöver tid för att lägga anestesier för att släcka ut hältor och fastställa diagnos.

Vänta inte för lång tid som hästägare med att låta en veterinär undersöka din häst. Ju längre tid hästen har en obehandlad skada kommer det att vara svårare och ibland även med en sämre prognos för att bota det hästen har drabbats av. Vårt fasta pris för vetcheck (hältutredning-rörelseanalys) häst gör att du som hästägare skall kunna känna dig trygg med att veta vad undersökning kostar. Då känns det enklare att så tidigt som möjligt låta en veterinär undersöka din häst när den inte fungerar som du vill.

Behövs anestesier, behandlingar eller rtg/ultraljud tillkommer som vi tidigare skrivit, kostnader enligt taxa. I samråd med dig kan veterinären utöver behandling skriva remiss till rehabilitering som tex vattenträning under häsen rehabiliteringsperiod. Ekonomisk ersättning utgår från de flesta försäkringsbolag för rehabiliteringsåtgärder.

Hos oss erbjuds din häst möjlighet till väl utprövade behandlingar. Vi ligger alltid i framkant när det gäller val av mediciner för ledbehandling till varje enskild patient. Vi erbjuder samtliga på marknaden förekommande mediciner och behandlingsmetoder godkända av ditt försäkringsbolag. Mjukdelar, muskler och ligament kan även behandlas med stötvåg och TENS.


« Tillbaka