StartsidanTandproblematik

Bettskador på tänderna uppkommer när hästen biter i den hårda metallen. En häst som upplever bettet som obehagligt då det ligger på lanerna (det normala bettläget) tar för vana att bita fast i bettet med tänderna. Det gäller att hitta bett som hästen accepterar. Ibland kan det dock vara så paradoxalt att det bett hästen fungerar bäst på ridmässigt i vissa situationer (tävling, hoppning, het häst) kanske dock är ett lite vassare bett. En häst med bettskador kanske behöver ett par tre olika bett (träns) att variera vid vid normal ridning.
Vissa hästar behöver ridas helt bettlöst.

Om tändernas emaljåsar är för vassa uppkommer ibland sår i kindslemhinnan. Dessa kan infekteras och vara till obehag för din häst.
Nedslipning av riktigt skarpa tandåsar ger möjlighet för munsåren att läka. Medicin kan behövas i vissa djupgående infekterade slemhinnesår.

Det händer nu och då att hästar har helt felväxande tänder.
Operation av felväxande tänder är många gånger nödvändigt för att hästen skall kunna få en normal inverkan av bettet.

I de flesta fall rekommenderas en årlig kontroll av din hästs tänder. Vissa hästar har ovanligt fina och problemfria tänder, då det kan räcka att komma med ett och ett halvt års mellanrum. Andra hästar har ovanligt problematiska tänder, och det kan då vara nödvändigt att komma oftare än en gång om året.

« Tillbaka