StartsidanDiarré / kräkning

Många gånger har akut diarré eller kräkningar orsakats av att hunden har ätit eller druckit något olämpligt. En annan vanlig orsak är att den drabbats av tarmvirus eller bakterier.

Förutsatt att djurets allmäntillstånd inte är kraftigt påverkat kan man börja med att svälta det. För hundar gäller att man låter dem svälta max 18-24timmar. Det är dock mycket viktigt att man ser till att djuret får i sig tillräckligt med vatten under tiden, ca 0,5 dl/kg. Eftersom saltbalansen kan rubbas vid diarréer kan det vara bra att tillsätta elektrolyter till vattnet. Sådana finns att köpa hos veterinärer och de innehåller också ofta tex glukos som ser till att ditt sjuka djur även får sig lite energi. Om hunden inte vill dricka självmant, kan du behöva ge den vätskan med en spruta i mungipan.


Diarré
Diarrén hos din hund kan ha olika utseende alltifrån purrig, vattnig eller tom. blodtillblandad.
Hundens allmäntillstånd och temperatur samt om den fortfarande har aptit är de mest avgörande faktorerna för om du måste söka veterinär eller kan pröva några råd på egen hand.

Valpar som får diarré har mindre motståndskraft mot allvarliga komplikationer än en äldre hund.

Valpdiarré
Den lilla valpen upplever stor stress när den flyttar från sin mamma, syskon och sitt trygga hem till sina nya ägare. Många gånger betyder det både stress med kortisolpåslag och nervositet samt ofta även ett foderbyte. Det är inte ovanligt att valpen får en rubbning i tarmfloran.

Här är det viktigt med skonkost i små portioner och även tillsatser av tarmbakterier lämpliga för hundar. Den lilla valpen måste också kontrolleras för sitt vätskeintag. Minst 0,5 dl per kg och dygn och även kompensering av vätskeförluster. Om valpen blir trött och ligger mycket samt diarrén riktigt vattnig måste allvarligare sjukdom misstänkas.

Coccidios hos hundar orsakas av en liten encellig organism och kan bli speciellt farlig för unga valpar. De är inga maskar utan encelliga organismer. Här på kliniken kan vi snabbt på labbet med ett enkelt avföringsprov ställa diagnosen Coccidios

Diarrén som är kraftigt illaluktande och vattnig, kan komma och gå men i de flesta fall blir diarrén snabbt allvarlig. Trötthet, aptitlöshet, viktminskning, ibland kräkning och ibland blod i diarrén. En valp som inte dricker blir snabbt uttorkad och detta blir snabbt livshotande.

Många hundar och valpar har organismen i tarmen utan att vara sjuka (symptomlösa smittbärare). Dessa bärare har ett starkt immunförsvar och klarar att hålla nere parasiternas antal. Den lilla valpen blir smittad redan hemma i sin kennel. Där är det lätt att den smakar och äter litet infekterad avföring eller på annat sätt får i sig smittan.
Stress, sjukdom eller ett sänkt immunförsvar kan utlösa en svår ibland livshotande diarré. Valpar är mest drabbade.

Parvovirus diarré är mycket likt Coccidios och är också extremt smittsamt och ofta dödligt.
Det du behöver veta är att båda sjukdomarna är potentiellt livshotande och alla valpar med vattnig diarré omedelbart måste till en veterinär.

Behandling hos veterinär består av oral medicinering och även ofta intravenöst dropp som följs upp med tablettbehandling en tid hemma.

Egenvård av diarré
Efter fastan bör djurets mage ha lugnat sig något. Ibland behövs ytterligare stöd för hunden i form av tillskott eller medicinskt foder. Det finns tabletter eller pasta man kan ge hunden som hjälper till att bromsa diarrén och stabilisera tarmfloran.
Exempel på tabletter är Atapectin, där de aktiva ingredienserna är attapulgit och pektin vilka skyddar tarmväggarna samt binder och transporterar bort bakteriegifter och tarmjäsningsprodukter.

Fortiflora är ett probiotiskt kosttillskott som kan användas för att främja hälsa och balans i tarmen. Det innehåller välgörande mjölksyrebekterier som finns naturligt i tarmarna hos alla friska djur och även C- och E-vitamin.

Protexin/Canicur innehåller en form av probiotika som normalt finns närvarande i frisk tarm, prebiotika för att förbättra tillväxt av välgörande bakterier i tarmen samt en mineralrik lera som fungerar som bindemedel. Leran kan tex binda vätska i tarmen.

Behandling av diarré
• Probiotika/prebiotika
• Ämne som binder gifter i tarmen
• Tillfälligt dietfoder

Samtliga dessa fodertillskott finns att köpa hos oss på kliniken.

En av de vanligaste orsakerna till att hundägare söker vård hos veterinär är mag- och tarmbesvär. Grundorsaken till besvären varierar, men det viktigt att komma ihåg att djuren inte är i behov av en varierande kost på samma sätt som vi människor. När man har hittat ett foder som passar sitt djur är det bäst att hålla sig till det och man bör undvika förändringar.

Om din hund ofta får diarré, eller om den håller i sig i flera dagar, bör du rådgöra med en veterinär. Har du en hundvalp eller ditt djur har hunnit bli lite äldre kan det vara bra att ha daglig kontakt med en veterinär och diskutera hur hundens allmäntillstånd utvecklas. Om djuret har blodig avföring, har för låg temperatur, kramper, smärtor eller om diarrén inte går över ska du inte tveka att kontakta veterinär.« Tillbaka