StartsidanÖgon - ögonskador -

Ögat är viktigt för din hund. Skador på ögat kan ge din hund kronisk smärta och detta kan i sin förlängning förändra din hunds beteende till det sämre. Nedsatt syn kan även medföra att hunden skyggar för sådant den inte enkelt kan uppfatta. En hund gråter eller kvider inte utan bär sin smärta djupt. Små saker som att din hund kniper med ögonlocket eller att ögat rinner kan vara ett tecken på kraftig smärta.

Undersökning av ett hundöga
-Inspektion av hundens ansikte, att jämföra båda ögonen, ögonlocken, ögonfransarna och slemhinnorna på ögonlockens insidor säger mycket om vad som är på gång. Ibland kan även undersökning av tänderna ge ledtrådar.

-Tryckmätning av ögat med hjälp av tonometri ger information om sänkt eller höjt tryck inuti ögat vilket ger viktig information för både behandling och sjukdom i ögat.

-Färgning av hornhinnan är oumbärligt för att kunna se om hunden har en skada på hornhinnan.

-Oftalmoskop, en speciell ögonlampa, möjliggör undersökning av ögats inre delar som linsen och näthinnan.

Behandling
När ögat är undersökt kan lämplig medicinering sättas in. Det kan betyda en enkel salva att ge ett par gånger per dag men det kan även betyda flera olika ögonmediciner vid flera tidpunkter per dygn och samtidig tablettbehandling mot exempelvis djupare smärta. Tänk på att synen är viktig för din hund och låt en veterinär undersöka en ögonskada för att avgöra hur allvarlig den är. Försent insatt behandling kan leda till obotliga ärr i ögat och olika grad av nedsatt syn.« Tillbaka