StartsidanKnölar

En knöl på din hund kan vara så många olika diagnoser

Vi träffar dig och ditt djur på ett vanligt klinikbesök. Tänk på att i förväg säga till att ditt djur har en "knöl" eller som vi kallar den, nybildning, så att vi är beredda på att ta ett prov.

Vi tar till en början ett finnålsaspirat, FNASP. Vi tar ut celler från nybildningen med en tunn nål. Detta känns mycket litet på ditt djur och kan oftast göras på ett helt vaket eller lätt sederat djur. Därefter gör vi ett utstryk på objektglas, färgar och granskar direkt i mikroskopet så att du får ett besked samma dag om vad som är på gång. Ibland räcker en enda provtagning, ibland får ditt djur komma tillbaka på en biopsiprovtagning eller en ultraljudsguidad provtagning.


För ditt djur är det bra att ha en viss vägledning vad det rör sig om före en eventuell operation.

Operation av tumörer kan göras i narkos eller med lätt sedering och i så fall i kombination med lokalbedövning. Vi lägger alltid tumören i formalin och om du vill kan vi skicka den till laboratorium för exakt diagnos. Formalin konserverar tumören så att man inte behöver bestämma sig direkt utan du kanske vill fundera litet.

En nybildning behöver inte vara en tumör utan kan även vara en böld, en inkapslad växtdel eller en hårsäck, fistel, som blivit stor och ibland tom står och läcker.

Tveka inte utan kom in och ta reda på vad din hunds "knöl" är. Med ett FNASP får du ett snabbt besked på vad som döljer sig inuti nybldningen.


« Tillbaka