StartsidanUrinvägsproblem

Om din katt plötsligt börjar kissa inne, kan det vara ett tecken på att något är fel. Det kan finnas flera orsaker till detta beteende, och det är viktigt att undersöka orsakerna för att kunna hantera situationen.Ring oss så hjälper vi dig klicka på tel, 040-400242

Här är några möjliga orsaker och åtgärder:
1. Hälsoproblem: Katter kan kissa inne om de har hälsoproblem såsom urinvägsinfektion, urinsten eller andra sjukdomar som påverkar deras urinering. Andra sjukdomar kan på äldre katter vara t.ex artros i rygg eller bakben. Det kan vara smärtsamt att gå över kanten på lådan eller att lådan känns trång vid själva urineringen. Om din katt plötsligt ändrar sina toalettvanor, är det bäst att låta oss undersöka och ta prover på din katt för att ställa en diagnos.

2. Stress eller rädsla: Förändringar i miljön, introduktionen av nya husdjur eller människor, eller andra stressfaktorer kan få katter att kissa inne. Försök identifiera eventuella förändringar i hemmet (även renovering/nya möbler) och minska stressen för din katt. Små barn kan stressa katten och att ge katten tillgång till en liggplats högt upp (2m eller mer) visar att du låter katten leva ut sitt naturliga beteende.

3. Lådan är inte tillräckligt ren: Katter är mycket noga med renlighet och kan undvika att använda lådan om den inte är tillräckligt ren. Se till att du rengör kattlådan regelbundet.

4.Lådans placering: Katter föredrar oftast en lugn och avskild plats för sin toalett. Om lådan är placerad på ett bullrigt eller stressande ställe kan det påverka kattens benägenhet att använda den. Tänk också på att du skall ha en toalett mer än antal katter. Tex 2 katter = 3 kattlådor (gärna en med tak)

5.Territoriell markering: Om din katt inte är kastrerad/steriliserad, kan den kissa inne för att markera sitt territorium. Kastrering eller sterilisering kan minska den här typen av beteende.

Undersökningen:
Katter som kissar inne eller har uppenbara problem med att kissa kommer att få göra en allmänklinisk undersökning samt med mild sedering ta urinprov och ev blodprov. I vissa fall behöver katten undersökas med röntgen eller ultraljud. Alla behandlingar och undersökningar sker i samråd med dig som djurägare för att du ska känna dig delaktig i vad som ska hända med din katt. Ring 040-400242 så hjälper vi dig


« Tillbaka