StartsidanTandvård

Vid tandvårdsbehandlingen ingår undersökning av både tandkött, tänder och graden av eventuellt sjukliga förändringar. Tandsten avlägsnas med ultraljud. Tilläggsbehandlingar är eventuellt digital tandröntgen, tandextaktioner, avlägsnande av epulider (godartade tandköttsutväxter)

Narkosen:
Katten är sövd och har en andningstub i halsen med en blåsa som tätar till lungan så att ingen vätska eller tandstensgrus kan komma ner i lungan i samband med tandvårdsbehandlingen. Vi anpassar alltid narkosen efter djurets ålder. Har din katt någon sjukdom eller organsvikt finns tillägg för risknarkos att köpa till. Katter med hjärtproblem gör i regel ett ultraljud hos vår ultraljudsspecialist inför narkosen så att vi tillsammans gör en bedömning hur narkosen skall utformas på säkraste sätt för just ditt djur.

Tandsjukdomar katt

Plack
Munhålan utgör en gynnsam miljö för riklig bakterieväxt. Bakterier finns därför normalt i stora mängder i saliv, på slemhinnor och tandytor. När bakterierna får växa till i antal på tandytan bildas efterhand sammanhängande beläggningar så kallad dentala plack.

Cremor Dentis, tandsten
Tandsten bildas från plack (bakterie beläggningar på tänderna). Bakterierna på tänderna (plaque) tar upp kalk från maten och saliv och blir till hårda cementlika bildningar på tänderna = tandstenar. Tandstenar på den synliga delen av tanden kallas supragingival tandsten medan tandsten som kryper ner i tandköttsfickan kallas subgingival tandsten
Tandköttet blir irriterat av tandstenarna och blir inflammerat (rött-rödlila-svullet).

Gingivit, tandköttsinflammation
Om bakteriebeläggningarna längs tandköttskanten lämnas orörda sker så småningom en utbredning av bakteriebeläggningarna (placket) så att spalten mellan tand och tandköttsfickan infekteras.

Parodontit, tandavlossning
Infektionen uppe vid tandstenarna sprider sig ner på djupet längs tanden till rothinnan (trådar som binder tanden fast vid käkbenet) och förstör dessa bindningar och med tiden löses även käkbenet upp. Sjukdomen kallas nu parodontit – inflammation i tändernas stödjevävnader. Tanden blir mobil (rörlig) och vid en tillräckligt stor substansförlust av käkben måste tanden avlägsnas för att bromsa upp spridning av bakterier samt minska smärta hos hunden.

Tandvård hos veterinär:
Tandköttsinflammationer (gingivit), tandsten och tandlossning (parodontit) är vanliga anledningar till att katten måste besöka en veterinärklinik för tandvårdsbehandling.

Problemen beror på bakteriebeläggningar i munnen vilka förebyggs och botas med rengöring.
Vi rekommenderar att man gör rent i djurets mun med en liten tandborste eller gasbinda och enzymatisk tandkräm.
Tandkräm med fluor och xylitol ska man dock aldrig använda då det är giftigt för katter.

Klorhexedinlösning är bra mot tandköttsinflammation. Den finns som flytande och baddas/gnides på tänder och tandkött.

Tandsten tas bort med ultraljud. Ultraljudet skadar inte tänderna så som en tandstensskrapa av metall kan göra. Med ultraljudets fina spets kan även tandstenar som vuxit in under tandköttskanten lossas och tandköttet som är rött och inflammerat kommer sedan att kunna läka om det får litet stimulering av tandborstning.

Vår strävan är att du som djurägare skall vara informerad så att du känner dig delaktig i vad som händer med ditt djur. Kan du vara nåbar per telefon den dagen djuret är hos oss på tandvårdsbehandling ger det möjlighet att kunna talas vid direkt då vissa förändringar i munhålan först kan upptäckas under själva tandvårdsundersökningen. Det kan finnas skador på tänder, frakturer, tandavlossning, infektioner, tandköttsnybildningar eller annat.

Fastpriset gäller undersökning, dagavgift, narkos och avlägsnande av plack och tandsten. Övriga åtgärder tillkommer enligt taxa.

« Tillbaka