StartsidanUtlandsresa

Det krävs pass för att åka till utlandet med din katt.
För att utfärda ett pass behöver din katt vara chipmärkt. Sverige tillhör EU och det pass vi utfärdar hos oss är ett EU-pass. Med ett EU-pass åker du fritt inom EU och gäller hela kattens liv. Kontrollera alltid om det finns tillfälliga restriktioner för det land du skall besöka även om det ligger inom EU. Kontrollera på jordbruksverkets hemsida både i Sverige och jordbruksverket i det land dit du tänker åka.

Att åka utomlands med sin katt är något man måste börja planera i god tid. Ett av kraven för att få komma tillbaka till Sverige är att katten är vaccinerad mot rabies. Tidigast 21 dagar efter vaccinationen är katten redo att resa.

RESA UTANFÖR EU:
Krav för införsel av djur från länder utanför EU är olika beroende på om landet är listat eller ej listat.
I ej listade länder bedöms rabies situationen vara okontrollerad, och det är därför stor risk att djur därifrån för med sig rabies. Så du måste gå in på www.jordbruksverket.se för att se vilka länder som är listade.

Katt som inköpts i utlandet och förts till Sverige ska registreras om den ska stanna här. Gå in på www.jordbruksverket.se

Om du fraktar djur med flyg måste tillstånd och eventuella intyg vara i ordning genom hela transportkedjan. Du måste ha minst 1-2 veckors framförhållning för de flesta länder och 3-4 veckor för tex. Australien och Nya Zeeland.

Det förekommer flera allvarliga sjukdomar din katt kan drabbas av vid utlandsresa från insekter, sniglar och invärtes parasiter. Viktigt att rådgöra i god tid med din veterinär hur du skall förebygga och preparera din katt inför utlandsresan

Har du svårt att hitta information om krav vid utlandsresa på egen hand hänvisar vi dig till:
JENNY THOLIN spedition ab
INT SPORTHORSE TRANSPORT
Tel: +46(0)705 94 26 93 - email: jenny.tholin@telia.com« Tillbaka