Startsidan

Just nu mängdrabatt från 3 hästar på träckprovskontrollHältutredning

HÄLTUTREDNING – RÖRELSESTÖRNING

Hästen kan ha en tydligt synlig hälta eller en hälta som är näst intill ”osynlig” som påverkar prestationen. Hältan kan vara så uppenbar att ”alla” i stallet enkelt kan se att hästen är halt. Ofta är hältan nästan ”osynlig” om orsaken tex är dubbelsidig (hälta på två ben) eller delvis dold där den bara syns i vissa sekvenser av ridning/körning. En dold hälta kan visa sig på olika sätt:

-ovillig att arbeta och kan slå mot skänkel eller stegra sig

-biter sig fast i bettet på ena eller andra sidan vid arbete

-hoppar snett över hinder

-vissa dressyrrörelser svåra att utföra, tex skänkelvikning eller slår om till korsgalopp ideligen eller svårighet att fatta viss galopp

-svårighet att ”gå på tygeln”, arbeta i rätt form

-nedsatt framåtbjudning och stum ospänstig känsla vid ridning


UNDERSÖKNINGEN

Lång erfarenhet av hältutredningar och rörelseproblematik samt ett stort intresse för hästen i sin helhet har i mitt fall givit insikt om att själva undersökningen måste ges gott om tid. Det är även av stor betydelse att se hästen i sitt rätta element, dvs arbetad under ryttare, körd eller om ridning/körning är helt omöjligt, longerad.
Det är nödvändigt att släcka ut hältan med anestesier (bedövning) för att säkert kunna visa var den smärtande punkten finns för att kunna ta de rätta ultraljuds eller röntgenbilderna eller i vissa fall andra specialundersökningar.


NACKE - RYGG

Det händer självklart att nacke eller rygg visar sig vara den primära orsaken till rörelsestörning eller nedsatt prestation. Betydligt vanligare är dock att en ledrelaterad hälta gör hästen påtagligt stel i muskulaturen. En dubbelsidig framhälta kan tex göra att bogarna ”låser” sig och då kommer massage eller annan muskulär equiterapi bara hjälpa tillfälligt. Hälta från eventuella leder måste åtgärdas och ges möjlighet till läkning för att spända muskler skall kunna återhämta sig och medföra lösgjordhet.


PAIN FACE

Under arbete på träningsbanan är det viktigt att läsa av hästens ansiktsuttryck. Att upptäcka smärtsignaler som visar sig i hästens ansikte kan vara början till att kunna förstå och hjälpa din häst med behandling för att förbättra prestationen.


HAPPY HORSE

Lär känna din hästs eventuella svagheter. Med hjälp av både veterinärvård och friskvård, anpassa träningen för att nå bästa resultat med din ridning/körning. En glad häst ger dig glädje tillbaka.


« Tillbaka